Officieel is een B2 formaat 50 x 70,7 cm of 500 x 707 mm en valt onder de B standaard voor formaten. In de regel wordt een B2 formaat vaak afgerond naar 50 x 70 cm of 500 x 700 mm. Daarmee is een B2 formaat relatief groot. Met het forse formaat is dit voornamelijk populair voor posters en wordt er geregeld gekozen voor dit formaat voor bijvoorbeeld wall-art producten. Een B2 formaat is een uitstekend formaat om mee op te vallen, dit maakt het B2 formaat dan ook een goed formaat voor reclamedragers. Maar denk ook bijvoorbeeld eens aan plattegronden, waar u met een B2 formaat ruimte heeft om elk element op de kaart te zetten.
Een B formaat deelt dezelfde verhoudingen als een A formaat. Als u een B1 formaat exact door de helft snijdt en daarmee een gehalveerd oppervlakte hebt, dan komt u uit op een B2 formaat. Het fijne aan A en B standaarden voor papier, is dat deze nagenoeg wereldwijd hetzelfde worden aangehouden. Dat betekent gemak als klant én producent!
Er zijn verschillende standaard producten beschikbaar met een B2 formaat. Hierbij kunt u denken aan posters, stoepborden, kliklijsten en sandwichborden. Hoewel dit formaat niet standaard beschikbaar zal zijn bij elk product, is het goed om te weten dat het vaak wel besteld kan worden. Wij bieden bij veel producten namelijk de mogelijkheid om een eigen maat in te vullen! Welk B2 formaat product gaat u bestellen?
Dit zijn de populairste producten op het B2 formaat:
Een B2 formaat heeft geen standaard gewicht. Dat is omdat er verschillende materiaalsoorten zijn, met verschillende gewichten. Een gewicht van een B2 formaat is, net als het gewicht voor elk rechthoekig of vierkant product, echter eenvoudig te berekenen. Eerst zal het oppervlakte berekend moeten worden. Hiervoor geldt breedte x hoogte (b x h) in meters. Voor een B2 formaat is dit dus 0,5 x 0,7 meter. Na het vermenigvuldigen met het gewicht van het materiaal, heeft u het gewicht in kilogram berekend. In dit geval zullen wij het gewicht aanhouden van ons 180 grams mat mc. De rekensom in het kort wordt: 0,5 x 0,7 x 0,180 (breedte x hoogte x materiaal gewicht) = 0,063 kilogram ofwel 63 gram.
Tip: Geen zin om te rekenen? Wij hebben een handige calculator beschikbaar, waarmee niet alleen papiergewichten berekend kunnen worden.
De meeste mensen zullen bekend zijn met verschillende A formaten. Bijvoorbeeld een A4 formaat papier zoals deze in de meeste printers thuis of op kantoor zal zitten. Toch zijn er veel meer verschillende formaten dan de welbekende A formaten, waaronder ook de B formaten. De A of B in de naam van het formaat geeft de standaard aan. Een logische opbouw zorgt ervoor dat formaten overzichtelijk zijn. Bij zowel een A als B formaat wordt het specifieke formaat aangegeven door middel van een getal. Bijvoorbeeld de 4 in A4, welke een formaat van 21 x 29,7 cm aanduidt.
A en B formaten zijn rechthoeken in dezelfde verhoudingen. Deze verhouding is zo uitgedacht, dat het opvolgend formaat precies de helft is. Als u een A4 formaat door het midden snijdt en het oppervlakte halveert, dan krijgt u een A5 formaat. Zo ook met een B formaat. Als u bijvoorbeeld een B1 formaat door het midden snijdt en het oppervlakte halveert, krijgt u het opvolgende B2 formaat. Hierbij geldt dus: hoe hoger het getal na de standaard, hoe kleiner het uiteindelijke formaat.
Het verschil tussen een A en B formaat is het aantal centimeters (of millimeters) waarmee het formaat begint. Een A0 formaat is 118,9 x 84,1 cm of 1189 x 841 mm. Een B0 formaat is echter 100 x 141,4 cm of 1000 x 1414 mm. Het begin formaat van de B standaard is dus groter dan de standaard voor A formaten.